Nyugitippek önkénteseknek - Az ukrajnai menekülteken segítők lelki támogatása 

Jó látni, hogy a bajban milyen sokan segítenek. Azt is tudjuk azonban, hogy rövid idő alatt is ki lehet égni, ha valaki nagy lelkesedéssel vág bele, de nem ügyel a saját határaira. És az is látszik, hogy sajnos a helyzet el fog húzódni – segítségre pedig később is nagy szükség lesz.  

Három részes videósorozatunkban ezért arról beszélünk, mire érdemes felkészülnie egy önkéntesnek, hogy kiégés nélkül tudjon segíteni, úgy, hogy az a támogatottaknak is jó legyen. Konkrét nyugitippeket, bevált feszültségoldó technikákat is megosztunk, hiszen segíteni leginkább úgy lehet, ha megőrizzük a saját nyugalmi pontunkat. 

 

1. Segíts jól, kiégés nélkül - Reális felelősségvállalás 

Mire érdemes felkészülnie egy önkéntesnek, milyen hatások érik, és miért fontos a reális felelősségvállalás? Konkrét nyugitippek, bevált feszültségoldó technikák azoknak, akik jól szeretnének segíteni. 

 

 

2. Maradj nyugodt! - Stresszkezelő tippek önkénteseknek 

Hogyan tudjuk a saját feszültségünket kezelni, még egy ilyen nehéz helyzetben is, mint a mostani? Sorra vesszük, milyen tünetei lehetnek a stressznek, és beszélünk a hozzáállás szerepéről. Megismerhettek konkrét önkéntes példákat, kipróbálunk néhány feszültséglevezetési módszert, és a mindennapi feltöltődésről is szó esik. 

Önkéntesként hogyan segítsek magamon? Elsősegély a megnyugváshoz: letölthető összefoglaló 

 Nyugi first aid felnőtteknek ukrán nyelven

 

 

3. Nyugtass meg másokat! - Nyelvfüggetlen nyugitippek önkénteseknek 

Hogyan tudtok az önkéntes munka során másokat is megnyugtatni? Tudunk jó hatással lenni másokra úgy is, ha nem beszéljük egymás nyelvét! 

Önkéntesként hogyan segítsek másokon?

Nyugiplakát: letölthető itt

Nyelvfüggetlen nyugitippek: letölthető segédlet

 

 

Nézd meg a gyerekek stresszének kezeléséről szóló anyagainkat és a további hasznos dokumentumokat tartalmazó linkgyűjteményt is! 

A Nyugi First Aid kezdeményezés megvalósítását a United Way Hungary támogatja.