A Sulinyugi módszerek alapján kidolgozott nyugi mese segítségével a gyerekek megismerhetik és gyakorolhatják a leghatékonyabb feszültségoldó módszereket.  

Ez a foglalkoztató nem krízishelyzetre való, hanem a feszültség elengedésében segít. Befogadó családoknak, szülőknek, pedagógusoknak, önkénteseknek szánjuk, akik közvetlenül hasznosítani tudják. A mesébe szőtt gyakorlatokat úgy válogattuk össze, hogy egy felnőtt segítségével, de szakember bevonása nélkül is elvégezhetőek legyenek. 

A mese nem csak az Ukrajnából menekült gyerekeknek szól. A médián keresztül a háborús hírek minden gyerekhez eljutnak és traumatizálhatják őket, még ha közvetlenül nem is érintettek. Az ő számukra is hasznos segítség lehet a stressz kezeléséhez.

 

Letölthető: Nyugi, Guido! Stresszkezelő mese  

 

Letölthető: Instrukciós lapok a nyugi meséhez

 

 Letölthető: Nyugi, Guido! Stresszkezelő mese ukrán nyelven 

 Letölthető: Instrukciós lapok a nyugi meséhez ukrán nyelven 

 

 

A nyugi mese alkalmazásában segít az alábbi videósorozat, melyben beszélünk a gyerekstressz kezelésének alapjairól, illetve részletesen bemutatjuk, hogyan használható a foglalkoztató egyénileg, otthon vagy akár gyerekcsoportokban.    

 

1. Hogyan kezeljük a gyerekek stresszét a háború árnyékában? 

Hogyan hat a gyerekekre a mostani háborús helyzet? Mik a jelei az extrém stressznek? És hogyan lehet felnőttként segíteni és biztos pontokat nyújtani?

A videóban ezekre a kérdésekre keressük a választ, és arra is kitérünk, bajt jelent-e, ha a gyerekek háborúsat játszanak.

 

 

2. A gyerekeknek szóló nyugi meséről felnőtteknek 

Hogyan segíthetjük egy mesével a gyerekek feszültségének oldását? Guido, a gyík történetébe beépítettünk néhány könnyen alkalmazható, gyerekeknek szánt nyugi technikát. A videóban elmondjuk, hogyan tudjátok szülőként vagy szakemberként használni ezt az eszközt, akár olyan gyerekeknél is, akik traumatizálva vannak az ukrajnai háborús helyzet miatt. 

 

 

3. Nyugi mese gyerekcsoportoknak 

Hogyan lehet a nyugi mesét gyerekcsoportokban együtt feldolgozni? Hogyan készülj fel az egyes technikák alkalmazására, és mire ügyelj, ha traumatizált gyerekek vannak a csoportban? 

 

 

*  

 

Nyugi foglalkozások menekült gyerekeknek 

Tavasszal több alkalommal, több helyszínen is jártunk a háború elől menekült gyerekeknél. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon ki vannak éhezve a felnőtt figyelemre és jelenlétre, örömmel vettek részt a foglalkozásokon, amit a körülményekhez igazítottunk. 

A rajzokon megjelentek a bombák, a hiányzó barátok és rokonok. Egyértelműen érezhető volt, hogy milyen sok frusztráció van most a gyerekek mindennapjaiban. 

A nyelvi különbségek általában nem jelentettek nagy akadályt. Mindig volt a csoportban néhány gyerek, aki értett magyarul, a többiek pedig lelkesen utánozták őket. Közben persze sok képet használtunk, mutogattunk, eljátszottuk a megjelenített érzelmeket. Az önkéntesektől is sok segítséget kaptunk. 

Guido, a gyík történetét is elvittük a gyerekekhez, akik nagyon szerették. Volt, ahol az ukrán tanító néni olvasta a nyugi mesét. Jó látni, hogy a történet önálló életre kel, hiszen a célunk éppen az, hogy az instrukciók segítségével a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok, szülők, segítők maguk is hasznosítani tudják a foglalkoztatót, és a mesébe ágyazott, egyszerű gyakorlatokkal megtanulják oldani a stresszt. 

A közös éneklés nem csak megható, de bizonyítottan hatékony és fontos stresszkezelő eszköz. Nem lehet egyszerre félni és énekelni! 

A gyerekek a jelenben élnek, és sokszor a felnőtteknél könnyebben tudnak új dolgokhoz alkalmazkodni. De ez nem azt jelenti, hogy a trauma nem terhelné meg őket, nem okozna hosszú távú nehézséget. A feldolgozásban sokat segíthet, ha biztosítjuk nekik az egymáshoz kapcsolódás, a mesében való feloldódás élményét. 

 

 

Nézd meg a menekülteket támogató önkénteseknek szóló nyugitippeket és a további hasznos anyagokat tartalmazó linkgyűjteményt is! 

A Nyugi First Aid kezdeményezés megvalósítását a United Way Hungary támogatja.