Még békeidőben is előkerülnek játékos formában a háborúval kapcsolatos tartalmak szinte minden gyereknél, kardoznak, lövöldöznek, ez teljesen normális.

A legutóbbi tréningen a tanárok megerősítették, hogy igen, ezt tudjak ők is, és nem ijednek meg tőle. Elmesélték, hogy a múltkor még legóból is fegyvereket gyártottak az Ukrajnából menekült gyerekek... Szívszorító, látni, tapasztalni, ahogy a gyerekek a saját szimbolikus eszközeikkel szerzik meg a kontrollt a körülmények felett. 

Május végén zárult a gyerektréner képzésünk a Migration Aid Learning without Borders iskolájában. 

A programra a Nyugis Együttműködések projekt keretében kerül sor, az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodájával partnerségben.

A cél az volt, hogy segítsük az ukrajnai gyerekekkel együtt dolgozó tanárokat abban, hogyan tudnak jelen lenni a gyerekekkel, milyen eszközökkel segíthetik megteremteni a nyugalmukat. A tréning során a résztvevők maguk is kipróbálhatták a különböző nyugi módszereket, például a feszültség “kifirkálását”, és megbeszéltük a nehéz helyzetekre való felkészülést is. A nap zárásaként kiosztottuk a részvételt elismerő okleveleket. 

Hálásak vagyunk Pápay Erika trénerünknek, aki ukránul vezette a foglalkozást, és köszönjük Bence Vivien önkéntesünknek a tolmácsolást.