Manóstressz – 6-10 éves korig
Gyerekideg – 10-14 éves korig
Kamaszfeszkó – 14-18 éves korig

Hogyan ismerjük fel a gyerekstresszt?
Mit tehetünk otthon?
Mi zajlik a Sulinyugi órákon?
Itt elérheti információs lapunkat
Gyakori kérdések
Hasznos linkek

Megnyugtató érzés, amikor a gyermekünk boldogan integet az iskolában és nyugodtan mehetünk a munkahelyre. Gyermekeinknek az iskola a "munkahelye", itt kell boldoguljanak, itt éri őket a legtöbb kihívás, a legtöbb inger társaiktól és tanáraiktól egyaránt, ezért érdemes őket időben megtanítani a stresszkezelés alapjaira. Az iskolai színtér erre a legalkalmasabb. Fontosnak tartjuk, hogy nyugodt környezetben tanuljanak a gyerekek, olyan felnőttek vegyék körül őket, akik tesznek a krónikus stressz csökkentéséért.

A felnőttek és munkahelyeik életét is átszövő stressz az iskola falai közé is eljut, és lecsapódik a tanárokon és gyerekeken egyaránt. A tanárok munkájuk jellegéből adódóan is nagyobb érzelmi terhelésnek vannak kitéve, közülük minden ötödik érintett a kiégésben. A tapasztalatok és a kutatások is azt mutatják, hogy a gyerekek stressz szintje is magas: minden harmadik gyermek érintett a stresszben, és romló tendenciákat mutat az elmúlt évtizedekben: magasabb az ingerlékenyek aránya, és a stressz okozta testi tünetek száma is nő (HBSC kutatás).

Hogyan ismerjük fel a gyerekstresszt?


A stressz tünetei gyerekkorban is nagyon sokfélék lehetnek. Vannak olyanok, akiken egyértelműen látszik, például hisztik, kiabálások vagy verekedések formájában. Más gyerekek azonban ennél kevésbé látványos módon, belülről emészthetik magukat, nagyon gyakoriak lehetnek náluk a testi fájdalom tünetek is.
A következők jelezhetik a stressz jelenlétét:
* irritáltság, nyűgösség
* veszekedések, kiabálások
* panaszkodások, sírás
* félénkség
* lefagyás vizsgahelyzetben, feleléskor, dolgozatíráskor
* alvási nehézségek, alvási mintázat változásai: többet, kevesebbet alszik, nehezen alszik el, vagy rémálmok gyötrik
* evési szokások változása: kevesebbet vagy többet eszik
* mással nehezen vagy nem magyarázható fájdalmak: fejfájás, gyomorfájás
* gyakori fertőző betegségek elkapása
* addigi kedvelt tevékenységektől való elfordulás.

Mit tehetünk otthon?


Ahhoz, hogy a gyermekünket meg tudjuk nyugtatni, az első és legfontosabb pont az, hogy mi magunk megnyugodjunk. Ehhez többek között arra is szükség van, hogy szülőként, a kötelező feladatok ellenére is, időről időre szánjunk időt a saját feltöltődésünkre, pihenésünkre. Szülőként is fontos saját minőségi időket teremteni, hogy aztán majd feltöltődve tudjunk visszaérkezni gyerekeinkhez, feladatainkhoz.

A foglalkozások után szülőkhöz eljuttatott összefoglalónkban összeszedtünk pár hasznos tippet az otthoni feszültségkezelésre. Azokon a konkrét praktikákon túl íme pár fontos irányelv, ötlet, ami jól jöhet:

* Álljunk a gyermek rendelkezésére, ha beszélni szeretne.
* Legyenek közös feltöltő tevékenységeink.
* A lehetséges megoldásokra helyezzük a hangsúlyt a hibáztatás helyett.
* Figyeljünk a gyerek iskolán kívüli tevékenységeire: legyen elég ideje aludni, mozogni, társaival lenni, és szabadon lézengeni/bambulni is.
* Nyugtassuk meg a gyermeked, hogy a mi is, mint mindenki, szoktunk idegesek, feszültek lenni, ez természetes.
* Járjunk jó példával a stressz kezelésben a gyerek előtt.

Ha kérdése lenne, aggódik gyermekedért, forduljon hozzánk bizalommal.

A saját stressz kezelésére az összes technika alkalmazható felnőttként is, azokat egyéni sajátosságokhoz lehet szabni. Kérdés esetén saját feszültségei kezelésére is fordulhat hozzánk.

Mi zajlik a Sulinyugi órákon?

A Sulinyugi programunk az iskolákat karolja fel komplexen, mint munkahelyeket: segíti a gyermekek lelki egészségnevelését és a pedagógusok kiégés megelőzését. Célunk, hogy az iskolákból nyugodt, érzéseiket kezelni tudó felnőttek kerüljenek ki, akik képesek megküzdeni az előttük álló kihívásokkal és kiegyensúlyozottan élik a mindennapjaikat. Programjainkon ugyanazokat a fő üzenetektek kapják meg a tanárok és a gyermemek is, így közös nyelv alakulhat ki az iskolában a stresszkezeléssel kapocslatban.
Díjmentesen tartunk tanároknak szóló tréningeket és osztályoknak szóló interaktív foglalkozásokat.

A 45 perces osztályfoglalkozások tanórákba könnyen beilleszthetőek, többnyire az osztályfőnöki órákon kerülnek megtartásra.
A foglakozást erre külön kiképzett pszichológus szakemberek tartják, sok interaktív elemmel fűszerezve.
Ugyanazon stresszkezelő technikákat adjuk át az életkornak megfelelő nyelven:

  • Manóstressz 1-4. osztályig
  • Gyerekideg: 5-8. osztályig
  • Kamaszfeszkó: 9-12. osztályig

A foglalkozásokról egy összefoglalót is otthagyunk az osztálynak, pedagógusnak és szülőknek, amin további tippeket is adunk a hallottak alkalmazására a mindennapokban.
A Sulinyugi program a jól-létet, a kiegyensúlyozottságot támogatja tanárok és gyerekek számára egyaránt. Fő témánk a feszültségek kezelésének mikéntjei, annak az üzenetnek az átadása, hogy a bennünk levő túlzott feszültségeket le tudjuk vezetni. Már gyerekkorban szeretnénk azokat a fő üzeneteket, készségeket eljuttatni, amik segítségével a felnövekvő gyerekek kézben tudják majd tartani feszültségeiket.
Játékos feladatokat, szemléltető eszközöket alkalmazunk a tréningen. Az osztályoknak tartott foglalkozás egy alapvetően jó hangulatú, pozitív szemléletű interaktív program, amely során a gyerekek alapvető tudását és ötleteiket is hasznosítjuk, és más technikákat is megmutatunk nekik. Nem kapnak plusz, kötelező feladatokat, célunk az, hogy inspirálódnak és beépítsék az elhangzottakat a mindennapjaikba.

Tréningjeinken és osztályfoglalkozásainkon a mindennapokban is használható eszközöket, praktikákat mutatjuk meg, amikkel felnőttek és gyerekek egyaránt meg tanulhatják kezelni saját feszültségeiket. 
A tréning során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy támogassuk a közös nyelvet a pedagógusok, szülők és gyerekek között a stresszkezelés témakörben. Ezért a gyerek foglalkozásainkon elhangzottakat szülőtájékoztatóban foglaljuk össze, így a szülő több módon értesülhet a csoporton történtekről. A pedagógus segít eljuttatni a szülőkhóz a tájékoztató anyagainkat, illetve, ha Ön igényli anyagunkat, írjon nekünk. Igény szerint szülőértekezleten személyes szülőtájékoztatást is vállalunk, igény esetén szülőtréninget is tartunk.

Itt elérheti információs lapunkat

Amennyiben szeretné az iskolai foglalkozástól függetlenül is megkapni összefoglalónkat a feszültségkezelésről, írjon nekünk emailt megadva nevét és emailcímét, hogy felvehessünk a hírlevél listánkra.

Gyakori kérdések


Hogyan igényelhetem a programot gyermekem osztálya vagy tanári kara számára?
Gyerekei iskolájában felhívhatja a programunkra a figyelmet és az osztályfőnökkel megbeszélve írhat nekünk ezügyben személyesen is, összekötve minket az osztályfőnökkel, hogy azután vele egyeztetni tudjunk.

Elérhetőségünk: Szigeti Réka: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Tel.: 06-70-265-89-19
Az igényelt tanári tréningeket és gyerekfoglalkozásokat az erőforrásaink függvényében tudjuk megtartani. Amennyiben önköltségesen szeretnék megrendelni az órát, egy osztálynak 28.000 Ft-ért tudjuk biztosítani.


Hasznos linkek


* Kék vonal: lelki segély szolgálat gyerekeknek
https://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/
ingyenesen hívható lelki segély vonal: 116-111
chat-elős lehetőség: http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/bejelentkezes/login


* Yelon: testről, lélekről, szexualitásról
https://yelon.hu/
Yelon aplikáció chat lehetőséggel


* Dohányzásról való leszokás esetben egy egy rossz szokástól szeretnénk megszabadulni, a dohányzás esetében a következő oldal lehet hasznos:
http://www.leteszemacigit.hu/

* Szorongásról szóló edukációs oldal:
http://nyugodtlelekkel.hu/

•Jó ügyek egy helyen: 

https://www.jofejseg.hu/

Partnereink