sulinyugi 2021

Manóstressz – 1 - 4. osztályig
Gyerekideg – 5 - 8. osztályig
Kamaszfeszkó – 9 - 12. osztályig

Sokan veszítették el családtagjukat, barátjukat az elmúlt időszakban, mégis kevés szó esik a gyászról, a szeretteink halála miatti fájdalomról. A gyerekeket, serdülőket sem kerüli el a gyász, és nem könnyű őket segíteni, már csak azért sem, mert sokszor tabuként kezeljük a halált, és nem tudjuk, hogyan lehet róla beszélni.

gyasz andres f uran 2qP xM2mWCY unsplash

 Forrás: Unsplash.com

Szülőként fontos, hogy első körben saját magunkért tegyünk. Akkor tudunk a gyerekünknek, a családtagjainknak segíteni, támaszt nyújtani, ha magunkat megerősítettük, stabilizáltuk már valamennyire.

A gyásznak megvannak az egyes fázisai, és ezt a gyerekeknél, kamaszoknál sem lehet siettetni. A gyerekeknek ajánljuk fel a lehetőséget, hogy kérdezzenek, és sírjanak bátran, akár velünk, akár nélkülünk. Adjunk nekik lehetőséget a rituálék megélésére: dönthessenek arról, hogy elmennek-e a temetésre. ha szeretnének.

Fogadjuk el és biztosítsuk őket arról, hogy sokféleképpen lehet megélni a gyászt. Ne legyen lelkifurdalásuk amiatt, mert esetleg másként gyászolnak, mint ahogy a külévilág elvárná tőlük. Van, akinek a haláleset után a mindennapok ritmusa ad erőt, edzésre jár, hétköznapi tevékenységbe temetkezik vagy a barátaival tölti az időt, más inkább a szobája barlangjába bújik egy időre. Bízzuk ezt rájuk, hadd legyen övék a kontroll.

Ajánljuk Singer Magdolna “Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután?” című könyvét, mely fogódzót nyújt a szülőknek ahhoz, hogyan támogathatják a gyászban a gyermeküket, foglalkoztató feladataival pedig segíti a gyerekek gyászfeldolgozását.

 

Partnereink