sulinyugi 2021

Manóstressz – 1 - 4. osztályig
Gyerekideg – 5 - 8. osztályig
Kamaszfeszkó – 9 - 12. osztályig

Szerző: Szigeti Réka 

Visszatérve a szabadságokból, lassan az iskolára készülődünk, de mi még arra gondoltunk, hogy szenteljünk egy kis időt a nyaralás élményének. Pár hete már írtunk a nyári napokra való készülődésről, és hogy hogyan lehet ez majd nyugisabb a gyerekek számára, most arra adunk 5 tippet, hogyan őrizzük meg a nyári emlékeket. 

 

A nyaralás fontosságáról már osztottunk meg cikkeket. Minél jobban feldolgozzuk, vagyis minél többet gondolunk rá vissza, és idézzük fel a legkellemesebb emlékeket, azok annál inkább meg is őrződnek, és jóleső érzést adnak a munkába, iskolába járós mindennapokban is. Ilyen ötletekből osztunk most meg veletek is párat: 

1. Nézzük végig közösen a nyaralás alatt készült képeket

Nézzük újra a képeket együtt, és idézzük fel, hogy éppen hol is nyaljuk a fagyit, melyik strandon is lubickolunk. Jó érzést kelthet, ha egy pár, szép emléket idéző képet látható helyre teszünk ki, akár papíron előhívva, akár elektronikus képnézegetővel, vagy csak háttérképnek beállítva a gépeinken. 

2. A fényképeken kívüli tárgyi emlékeket is tegyük ki 

Ez alatt nem csak a drágán vásárolt bazári szuvenírekre kell gondolni, mint egy helyi különleges kerámia, hanem bármire, amit onnan hoztunk magunkkal. A nyaralás alatt kisebb gyerekekkel szinte óhatatlanul hazakerül pár érdekes, gyűjteménybe való tárgy is, legyen az egy kavics vagy kagyló, bot, préselhető virág, vagy bármi más, amiből a kreatív lelkületűek, akár valami díszt is készíthetnek, de ha a mutatósabbakból csak elrendezgetünk egy párat az asztalon mondjuk egy kis gyertya mellet, máris van egy olyan képi ingerünk a lakásban, ami az együtt eltöltött felhőtlen napokra emlékeztet. 

3. Idézzük fel játékosan a történteket 

Valahogy játékot csinálva a felidézésből megerősíthetjük a szép emlékeket. Barkóbázzunk a nyaralással kapcsolatos történésekkel, például a nyaralás alatt látott állatokra, vagy egy egy adott eseményre is gondolhatunk. Spontán módon gyárthatunk belőle egy egyestés activityt is, amiben egymásnak adunk fel lerajzolni, vagy elmutogatni való emlékeket a megélt élményekről.

4. Főzzük újra a nyaralás ízeit 

Ha valamilyen speciális ételt ettünk a nyaralás alatt, otthon próbáljuk meg reprodukálni közösen. A közös főzés már önmagában is hygge-növelő, és persze a jellegzetes táj ízei a saját konyhánkban reprodukálva sosem lesznek pont olyanok - hiszen a lángos is más otthon sütve - de a lényeg nem is azon van, hanem azon, hogy egy kis varázst, nosztalgiát csempésszünk a mindennapokba. 

5. Meséljünk a nyaralásról, vagy a nyaraláshoz kapcsolódóan 

A játékon kívül a mese a legfőbb út a gyerekek lelkéhez, így a nyári élmények elmélyítésére is kiváló. A 2-4 éves korúak számára a legjobb mesék sokszor azok, amik saját magukról szólnak. Az esti mese így lehet a nyári napokról szóló történet is, amit kiszínezhetünk úgy, hogy a főhős a gyerekünk éppen aktuális kedvenc mesehőse lehet (Bogyótól elkezdve Nyúl Péterig bárki). A nagyobbak már örülhetnek egy-egy olyan mesének is, ami arról a tájról szól, vagy hozzá köthető bármilyen módon, legyen az egy monda, vagy egy helyben sokszor mesélt népmese, vagy bármilyen olyan történet, ami személyesebbé teszi a kötődést az adott megismert tájhoz.

Az utazás sokkal hosszabban tartó boldogásot okoz, mint egy új tárgy választása, ha pedig tudatosan emlékeztetjük is rá magunkat, akkor még nagyobb lehet a hatás.

 

 

Partnereink